Lamelparket (ook wel Duo-plank genoemd)

Lamelparket is een systeem dat bestaat uit 2 hoofdzaken, een stabiele onderlaag en een volhouten toplaag.

 

De onderlaag bestaat uit kruislings op elkaar gelijmd hout. Doordat de verlijming kruislings is uitgevoerd is het krimpen en uitzetten nagenoeg uitgesloten.

Veelal wordt hiervoor berken multiplex gebruikt, dit geeft namelijk de beste stabiliteit aan de lamelplank.

 

De toplaag is meestal 4 mm, andere dikten kunnen ook, het materiaal kan bijna elk houtsoort zijn.

 

Lamelparket kan zwevend of verlijmd gelegd worden.

Door het zwevend leggen en het toepassen van de juiste ondervloer is deze vloer zeer geschikt op plaatsen waar weinig geluidsoverdracht gewenst is.

Een realisatie van 10 dB geluidsvermindering is haalbaar, waarmee wordt voldaan aan de wettelijke eis.

Ook kan lamelparket direct verlijmd worden op een zandcement dekvloer, al dan niet voorzien van vloerverwarming/vloerkoeling.

Bij directe verlijming zijn er wel een aantal richtlijnen die nagestreefd dienen te worden, een goede voorlichting is hierbij erg belangrijk.

 

Lamelparket over vloerverwarming/vloerkoeling

Lamelparket is uitermate geschikt om over vloerverwarming te leggen, het moet dan wel "vol verlijmd" op de ondervloer aangebracht worden.

Ook mag de lamelvloer niet dikker zijn dan 16 mm, Dirkedaen hanteert 12+4 mm. dat wil zeggen 12 mm berken multiplex met een toplaag van 4mm eiken.

Voor nieuw opgeleverde woningen of renovatie woningen waarbij een nieuwe vloer gestort is (b.v. zandcement) moet men het zogeheten opstookprotocol hanteren.